جاتون خالی ، چند وقت پیش بنا به پیشنهاد یکی از دوستان برنامه ای برای گردشگری چیدیم بخاطر بازدید از یک بنای باستانی که در نزدیکی خودمونه ... یک روز صبح زود حرکت کردیم و رفتیم به قیز قلعه شهرستان ساوه که هم طبیعت و هم خود بنا فوق العاده سحر انگیز بود .. پیشنهاد می کنم برای بازدید از اونجا یه وقتی بذارید که مطمئنا ضرر نمی کنید .
قلعه دختر ساوه یا قیز قلعه یکی از مهمترین آثار شگفتانگیز معماری کشور در مناطق مرتفع و سختگذر ایران در دوره باستان که تاکنون ناشناخته مانده میباشد.
عظمت بنا و فلسفه وجودی ساخت آن دراین منطقه به حدی جالب است که میتوان از آن به عنوان یکی از منابع مهم جذب گردشگر بینالمللی به استان مرکزی و همچنین معرفی دستاوردهای معماری ملی و باستانی ایران قدیم اشاره کرد. قصر، عبادتگاه و دژ دفاعی قلعه دختر ساوه بر روی صخره بلندی مشرف به دشت ساوه بنا شده که از سه طرف شرق، غرب و جنوب بوسیله صخرههای متعدد دیگری احاطه شدهاست.
طراحی قلعه:
از نمای شمالی قلعه سه قله صخرهای بلند مشاهده میشود که قصر و قلعه در نوک قلهای که در وسط قرار گرفته ساخته شده و این قلعه از جاده ساوه به همدان و از تمامی دشت و شهر ساوه قابل رویت است. در دو طرف صخره قیز قلعه دو رودخانه کوچک جاری است، رودخانه ضلع شرقی دایمی، اما رودخانهای که در ضلع غربی قرار دارد به صورت فصلی است.
نزدیکترین آبادی به قلعه، روستای قیز قلعه است که از منابع آبی این دو رودخانه تغذیه میشود، بعداز قیزقلعه، روستای سرخهده است که در کنار رودخانه قرهچای قرار دارد و قلعه از روی پل سرخده به راحتی قابل دید است. قلعه از دو بخش اصلی دژ دفاعی و قصر تشکیل شده که در مجموع حدود ۳۰۰۰ متر مربع مساحت دارد. دروازه ورودی در ضلعشرقی صخره قرار دارد که بعداز عبوراز رودخانه کوچک، بقایای دیواره دروازه که از سنگ و ساروج ساخته شدهاست دیده میشود. با عبور از این دروازه باید حدود ۱۰۰ متر دامنه شیب دار ضلع جنوب شرقی صخره را برای رسیدن به نوک قلعه که ساختمان اصلی قصر (نیایشگاه) قرار دارد را طی نمود، شیب دامنه جنوب شرقی حدود ۶۰درصد است. تمامی دیواره صخره به صورت پرتگاه میباشد و هر نقطعهای که احساس میشده میتوان از آن عبور نمود با سنگ و ساروج تا بالای صخره بسته شدهاست، به طوری که هیچ راه نفوذی از سه ضلع شمالی، شرقی و غربی به درون قلعه وجود ندارد. ورود به قلعه از طریق چند راه پله سرپوشیده صورت میگرفته که با مهارت ویژهای استتار شدهاند و استتار راه پلهها با ساختن دیورای از لاشه سنگ و ساروج درست در امتداد دیوارههای صخره صورت گرفتهاست. پنج راهپله پشتی بنا و دو راهپله درغرب بنا که درکنار پرتگاه در ارتفاع چند متری از سطح رودخانه ساخته شده به اتاقهای تعبیه شده در دل صخره منتهی میشوند. از پلههای پشت بنا برای ورود و خروج محافظان و نگهبانان استفاده میشده و از پلههای غربی برای وررد و خروج مقامات بهداخل قلعه و حمل آذوقه استفاده میشدهاست. در مقابل راه پلههای غربی و بر روی صخره مقابل راه باریکی وجود دارد که محل رفت وآمد ساکنان قلعه بوده و اتاقهای قلعه تو در تو و به یکدیگر ارتباط داشتهاند.
با توجه به ارتفاع دیواره و طاقهای فرو ریخته احتمال میرود که بنای قصر دارای طبقه دوم و سوم هم بوده و در سمت دروازه ورودی، بنای دیگری وجود دارد که احتمالا برای عبادتگاه مورد استفاده بوده و این مکان دارای محرابی به سوی دشت ساوه (دریاچه ساوه) و در جهت خلاف قبله میباشد. در اطراف کاخ اصلی حفرههای متعددی برای ذخیره آب ساخته شده و لولههای سفالی شکستهای در این مجموعه یافت شده که نشانگر استفاده از شبکه آبرسانی و فاضلاب میباشد. بنای قیز قلعه کاملا بر دشت ساوه مسلط بوده و دارای چهار برج دیدهبانی در ضلع شمالی، غربی و شرقی است که از میانه صخره تا بالای آن با سنگ و ساروج کار شدهاست.
تاریخ ساخت:
از نظر قدمت و کاربرد بنا، بر اساس اسناد و مدارک تاریخی و تحقیقات بهعمل آمده درخصوص قلعههای دختر ساخته شده در ایران میتوان به سوابق معبد آناهیتا و مهر پرستی ایرانیان اشاره نمود. بر اساس این تحقیقات، قلعه دختر ساوه نیایشگاهی برای عبادت و احترام به آب و ناهید در پیش از اسلام و قبل از خشکیدن دریاچه ساوه در دوره ساسانیان بوده، محراب ساخته شده بر روی دریاچه ساوه در قلعه این احتمال را بیشتر میکند
راههای دسترسی:
جاده ساوه به همدان، روستای سرخهده، عبور از میان روستا و عبور از پل ساخته شده بر روی رودخانه قره چای، حرکت به سوی روستای قیز قلعه و عبور از میان روستا وطی مسیر حدود یک هزار و ۵۰۰متر که تماما با وسیله نقلیه سواری قابل انجام است، فاصله قیز قلعه تا ساوه حدود ۲۳ کیلومتراست.
ثبت ملی:
بنای تاریخی قلعه دختر در تاریخ ۱۳۸۲/۲/۹به شماره ۸۶۰۰در فهرست آثار ملی به ثبت رسیدهاست.
دوست عزیز
مدتیست که مطلب جدیدی از شما نمی بینیم ، ترم تابستانه داشتید ؟
دوست گرامی ممنون که به من سر زدید
خیر ترم تابستانه نداشته ام اما گرفتاری درگذشت یکی از عزیزانم و گرفتاری های شخصی و کاری مانع از حضورم در اینترنت شده بود ..
به چشم بزودی با حال و هوایی تازه بر میگردم
آقای هوشنگ نصیری
با سلام و احترام ،
بروزم ، با پستی تحت عنوان : " تابستان داغ " .
وبلاگ : " در انتظار بهار " .
آقای هوشنگ نصیری
با سلام و احترام ،
بروزم ، با مقاله ای در باره ی :" انقلاب مشروطیت ایران " .
وبلاگ :" در انتظار بهار " .
درود بر شما
سالم و تندرست همیشه شاد باشید
ضمنا عکسهای شما بسیار زیباست
سلام و سپاس فراوان از بازدیدتون
آقای هوشنگ نصیری
با سلام و احترام ،
امیدوارم این بخت راداشته باشم تا روزی ( همین نزدیک ) ، به اتفاق اعضای خانواده و جنابعالی ، از :" قیز قلعه یا دختر ساوه " ، بازدید کنیم !
وبلاگ :" در انتظار بهار " .
دوست و یار قدیمی سلام
من هم امید دارم و در انتظار آنروز
سلام دوست عزیز
سایت بسیار قشنگ،جذاب وپرمحتوایی دارید.ما نیز فرومیعلمی ، تخصصی و عمومی، با نام انجمن پارسیان را برای تمام ایرانیان عزیز داریم. خوشحال می شویم به جمع دوستانه ما بپیوندید .می توانید از مدیر کل سایت، مدیریت انجمنی را درخواست کنید.مایه مباهات است دوستان و مدیران لایقی مانند شما در جمع ما باشند. علاوه بر همکاری در سایت و تبادل اطلاعات ، می توانید با تبلیغ و فروش محصولات خود در فروشگاه سایت کسب درآمد قانونی کنید و یا دوستان جدیدی بیابید و خلاصه از امکانات متنوع انجمن بهره ببرید. منتظر حضور سبز شما هستم. موفق باشید.
http://parsianforum.com
سلام و سپاس از بازدیدتان
حتما در خدمت خواهیم بود